Thursday, April 11, 2013

Kari Ikan

Assalamualaikum and Hello!

It was last week i cooked kari ikan merah. Nervous nak masak sbb mmg tak pernah masak kari sendiri sorang-sorang. Selalu tolong-tolong (tengok. haha) mak masak je. Sebelum try tu mmg tanya my mom the recipe sbb kalau tgk internet macam-macam gaya recepi ada. So allow me to share with you recipe kari ikan mama saya, Pn. Masharumi!

Ingredients:

Ikan Merah / Senangin best buat kari. I used 1 bahagian ikan merah je hari tu sbb kami berdua je.
Minyak
Sebiji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2/3 tangkai daun kari
1 1/2 sudu teh halba campur
4 batang bendi
2 sudu besar bergunung serbuk kari Babas dibancuh dengan air sedikit
Setengah gelas santan dibancuh/dicampur dgn sedikit air asam jawa. I used asam jawa adabi 1 1/2 sudu teh.
Air kosong
Sebiji tomato di belah 4
Garam secukup rasa

Steps:

1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih, daun kari, halba campur. Bila da wangi sedikit, masukkan bendi.
2. Masukkan bancuhan serbuk kari dan biar wangi sedikit.
3. Masukkan bancuhan santan sedikit demi sedikit. Masuk sedikit, kasi masak sedikit, then masukkan sedikit lagi. Sampai lah habis setengah gelas.
4. Masukkan air sedikit demi sedikit sampai dapat kepekatan yang diingini and minyak naik cantik.
5. Masukkan ikan dan tomato dan garam secukup rasa.
6. Tunggu ikan masak, bendi lembut, kari nampak cantik macam dekat kedai atau mak punya!haha



Tadaaa this is mine~Suami cakap sedap. Xtau la kalao tipu saja amik hati. haha. BTW, my husband who taught me how to buy/pick a good bendi. Dia kata patahkan hujung bendi tu. Kalao senang patah ok la tu. hehe. Malu je suami yg ajar kan? :P Ok siapa newbie-newbie just like me, selamat mencuba! :D

p/s: my mom cakap jangan beli serbuk kari paket besar-besar sbb kalau simpan lama x wangi. Nak simpan pun simpan dalam peti ais. Eloknya tiap kali nak masak beli paket kecik-kecik tu :)

That 'I' & 'Me',
Hayfa


No comments:

Post a Comment