Tuesday, June 24, 2014

Buying a Sub-sale Property

Assalamualaikum and Hello!

Bersesuaian dgn nama blog ni "the after i do" (mcm lah org Islam menikah sebut "i do" kennn), salah satu step lepas kahwin untuk yg mampu adalah membeli rumah. Before ni sy ada experience beli rumah baru launching. Kiranya x siap lg. Proses mudah je and x perlu byk duit in advance sgt. Paling2 duit down payment. Mcm sy Alhamdulillah dpt 110% loan (bank ks separate 2 loan) so mmg ambil loan then tggu rumah siap je la. Asalnye igt nk duduk la rumah ni bila da siap. Alih2 husband terasa nak beli rumah dekat dgn rumah mak sy. Senang hantar anak katanya. Rumah condo yg dekat dgn rumah mak sy ni da 10tahun. Maka bermula la proses nk beli subsale property. Ahoiii br ku tau leceh nk beli rumah atas nama org ni! Mcm2 duit kena keluaq!So this post is to let org2 noob cm sy tau serba sedikit pasal buying subsale property la. Kalao ade slh silap mintak maap awai2. Ni dr sudut apa yg sy tau based on pengalaman setakat ni. Sbenanye x settle lg tp sbb mood da sampai tulis je la dulu. Insyaallah rajin nnt bole update.

Step 1: Call agent set up appointment p tgk rumah. Da suka ckp la kt agent setuju nak beli. Nk mintak nego suruh agent mintak dr owner. Kalao agent yg bagus ms tunjuk rumah ni die da tunjuk S&P asal and tunjuk betul2 info rumah tu. Mcm kami hrtu iklan ckp xxx sqft. Rupa2 nyaaaaa x sampai pn. Agent pn xtau sbb x mintak awal2 S&P dr owner. Owner syok sendiri je main hentam. Walaupn beza berapa puluh sqft pun memainkan peranan. Setiap sqft tu ada nilainya!

Step 2: Buat appointment dgn agent lg skali utk byr 3% (ikut agent rate mcm mn. skrg ni rsnye common 3%). Isi dan sign Sales Purchase Agreement (SPA). Sebelum byr make sure agent ni bole percaya ye. Check dulu firm die ok ke x. X pasal lesap pulak 3% anda.

Step 3: Kalao owner bersetuju nk jual kt anda, owner pn sign SPA tu. Dia ks siap2 kt agent da fotostat IC, S&P asal and apa2 document lain yg related ke. Kalao ada strata title ke etc.

Step 4: Dekat SPA tu ade tulis S&P should be signed within how many days dari ms owner sign SPA. Selalunya 21days. Tp mcm kes kami, 15 days je! Durghhh 2 mggu jela nk cr lawyer suh buat S&P??So kena cr lawyer ye utk check status rumah tu sume and siapkn S&P. Lawyer tau la apa yg ptt di check. Kalao x settle loan lg pn xpe. Cr lawyer dulu. Kami noob, g sebok cr loan dulu pulak. Berikut details bayaran lawyer including stamp duty:

Stamp duty ikut nilai harga owner set nk jual kt kita:

-RM100 000 pertama dikenakan 1%
-RM100 001 hingga RM500 000 next nya dikenakan 2%
-RM500 001 seterusnya dikenakan 3%

Nak senang calculate leh guna calculator di sini.

Bg lawyer fees pulak aku xbrp pasti tp tgk2 mcm lebih kurang 1% dr nilai property kot. Hrtu ada kwn share table anggaran lawyer fees utk sekian2 harga property tp x jumpa blk dah. Kalao ada kawan2 yg lawyer mmg best la. Setelah cr2 connection Alhamdulillah jumpa hamba Allah baik hati ks 50% diskaun dr lawyer fees beliau. Nak jd ceritaaaaaa tiba2 owner kata ambil la lawyer dia. Nak tau kenapa? sbb die xnk byr. Kiranya kita settle kn la 2 in 1 lawyer tu nanti. Halooo bkn kami ada hak ke cr lawyer sendiri? Nama pn lawyer!side kita laaaa. Sbb owner ni bising2 (ms ni kami da terlebih 15hari dr ms SPA di-sign. So owner bole guna alasan ni utk batalkan pembelian), kami pn setuju ambil lawyer dia. Alhamdulillah lawyer dia memahami situasi kami yg bukan lah kaya raya. Ks jgk 50% diskaun :')


Step 5: Lawyer da siapkan S&P after check status property ok semua, pass kt owner utk sign. Dlm ms sy tgh tulis ni kami kt stage ni. Owner bukan main simpan pekasam S&P tu. Haloo dhla da ade lawyer, hg bajet hg lawyer pulak. Baik xyh lawyer in the 1st place. haha. S&P ni template je lah. Check jela details hg and property tu ok ke x. Ada sbbnya knp simpan S&P tu lama2. Mls nk cerita detail tp die baru la nk mintak approval dr pihak pemberi loan die dulu bole jual ke x. ZzzzZZZzzzz. BTW, dlm stage2 ni or better ealier, boleh la settle kn loan. Cari bank2. Mcm agent kami ada org2 bank die kenal yg contact utk offer. Bank2 ni akan value the property and make the offer. For subsale property kalao dpt 90% mmg cukup bagus la skalik mrta/mrtt+legal fee (tang loan pn ada jgk lawyer!kayo lawyer!haha). Cr la islamic punya loan untuk yg Islam.


Step 6: Bila owner da sign S&P, kita pun da sign loan agreement dgn bank pilihan hati, maka bank kena la buat pembayaran. Kalao owner ada lg baki dgn bank dulu, bank kita byr dulu pd bank mereka. Then br byr kepada owner selebihnya. Bila owner da dpt bahagian dia, dia ada 7 hari untuk ks kunci rumah kt kita pembeli. Step ni xboleh nk cerita cabaran2 sbb belum sampai lg. Harap2 smooth la!

Pastu td kan sy ada ckp subsale property byk nk keluar duit, hmm kena pk jugak kena renovate apa2 x. Mcm kami kena buat kitchen cabinet baru, toilet pn mcm nk kena tuka. lampu2 semua. cat lg. Rumah tu mmg x berjaga sgt. Sbb before ni owner sewakan. Tau la penyewa kdg2 mcm mn. X jaga rumah mcm rumah sendiri kan. So kena pk bab ni jgk.

Okla penat da membebel. Kesimpulannye jgnla jg noob cm sy ms nk beli subsale property. Tp nasib husband x noob sgt. Haha. Good luck to me and newbie seangkatan!haha

That 'I' & 'Me' (Or can I say that 'Saya' in this post!),
Hayfa

No comments:

Post a Comment