Saturday, November 29, 2014

Resipi Rendang Ayam + Bonus Masak Lemak Cili Api (Ikan Masin Kurau)

Assalamualaikum and Hello!

A post on Saturday??He he I am now a stay at home wife/mom, so Sabtu macam ni la baru free nak update blog ke because husband is around to layan anak. Anddddd because I am now a stay at home mom, I masak hampir tiap hari. So....you can expect updates on recipes from me! Yay! I promise I will only update recipe yang menjadi. I pun google-google and some of the recipes tak berapa best. So kena try-try jugak kan? :)

This post I would like to share recipe Rendang Ayam! Husband memang suka Rendang Ayam so I kena perhebatkan skill on this. This recipe sedap!

Bahan-bahan:

1. Ayam (recipe ni boleh sampai untuk seekor)
2. 2 plastik beg kecik santan pekat yang selalu rm1.50 tu
3. Cili kering blended ikut tahap tahan pedas anda (I memang ada je ni da prepare siap. Kalao takde kena ambil beberapa cili kering, rebus, then blend)
4. 1-2 ulas bawang putih - blend
5. 10 biji bawang merah - blend
6. 5 batang serai - 3 blend, 2 ketuk
7. Kunyit hidup - blend
8. Lengkuas sikit - blend
9. Halia sikit - blend
10. Garam
11. Gula
12. Air asam jawa
13. Kerisik lebih kurang 1 sudu besar
14. Daun limau purut - lebih kurang 4 helai carik-carik
15. Daun kunyit - hiris

Cara-cara:

1. Panaskan minyak. I suka minyak banyak nampak cantik hehe (masa makan bukan cedok sangat pun minyak). Tumis bahan-bahan blend sampai naik minyak and bau sedap.
2. Masukkan kerisik and serai yang diketuk. Then masukkan ayam. Gaul.
3. Masukkan santan biar masak sikit dulu. Then daun limau purut, air asam jawa, garam, gula sikit2 sambil rasa-rasa la ye.
4. Biar masak sampai dapat rupa then masukkan daun kunyit yang dihiris2 and gaul. Siap!!

Rendang Ayam

Dalam post ni jugak I nak share my way of Masak Lemak Cili Api. Tak kesah la ikan ke, ayam ke, udang ke, sama je. Kadang-kadang masak tanpa bawang but I prefer ada bawang. Sama dengan macam my mom punya hehe. 

Bahan+Cara:

1. Blend 2 biji bawang merah, 2 inci kunyit hidup yang kecil kurus tu, cili api ikut tahap tahan pedas,
2. Masuk bahan blend, 2 plastik beg kecil santan pekat RM1.50, sebatang serai yang diketuk dalam periuk then letak atas api. Kalau ayam masukkan terus juga. Kalau ikan atau udang tunggu santan masak sikit baru masukkan. 
3. Masukkan garam secukup rasa. Kacau-kacau then tunggu masak and siap! 

Yep I memang x tambah air. Santan kt bandar ni memang orang da tambah air. Santan kotak x sure la. Tak pernah pakai. Sorry recipe ni takde gambar. Sebab selalu buat so tak rasa nak ambil gambar. Nanti saya update kalao teringat ambil gambar. 1 lagi masak lemak cili api yang sedap, guna ikan masin kurau. Yang ni I ada gambar! Lebih kurang recipe ni tapi tambah nenas (pilih yang nenas hijau sikit sesuai utk masak). Ikan masin tu rendam sekejap dulu. And sbb ikan da masin, tak perlu letak garam dah la ye. 

Ikan Masin Kurau Masak Lemak Cili Api

Ok selamat mencuba! Nanti ada lagi recipe best I update! Ada beberapa ni tapi tunggu ada masa la ^_^ 

That 'I' & 'Me',
Hayfa

2 comments:

  1. Hi, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate? Email me at nurul.aini@zalora.com.my. I couldn't find your email so I am leaving a comment to u. Hope to hear soon. Thanks! Ps: this is NOT a spam yah haha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, regret that i only noticed your comment after more than 1.5 years!you must have worked on an amazing project back then. i am so interested to have a look (not to join as i know this is history!haha). If the project is still on going it would be lovely if i can be a reader :)

      Delete